Wintercompetitie De Grensstreek in beslissende fase

Dinsdag, 20 februari 2018

Met nog 2 wedstrijden te gaan is de wintercompetitie van ons district De Grensstreek in de beslissende fase beland. Het kampioenschap lijkt te worden uitgevochten door HOG-ers Bert van der Laan en Kootje Kolk en Jan Steenhuis van de hengelsportvereniging Westerwolde. Kootje en Jan deden goede zaken door afgelopen zaterdag vis te vangen terwijl Bert en nog 12 andere vissers een blanco kaart inleverden. Voorlopig staat Kootje bovenaan, zie voor de uitslag en de stand de website van Westerwolde. Als oudste van het stel laat hij weer eens zien dat hij nog goed mee kan met de (iets) jongere garde. De wedstrijd van afgelopen zaterdag was een inhaalwedstrijd van de afgelaste wedstrijd van een week eerder toen er nog teveel ijs op het water lag. Ook nu lag er nog een dun laagje ijs op het water van het Winschoterdiep in Groningen wat het vissen lastig maakte. De meeste vissers kregen de hele morgen geen beet. Gelukkig was het weer, met nauwelijks wind en veel zon, aangenaam. Kootje ving dus wel vis, een mooie blei maar verspeelde ook nog twee vissen door het ijs op het water. Buurman Derk de Boer, de grote pechvogel van de wedstrijd van 16 december (zie het nieuwsbericht van 19 december) had nu meer geluk. Hij ving eerst een mooie blei en daarna zelfs een brasem zodat hij afgetekend de meeste grammen ter weging kon aanbieden. Met een heel andere gevoel dan 16 december reed hij naar huis. Zie hierna zijn verhaal over deze dag.

IJspret. 6e winterwedstrijd district.

Alle spullen stonden al klaar bij de achterdeur. Het dikke pak tegen de kou en de zaken die er nodig waren voor een winterwedstrijd morgen. In de keuken zette hij de koffie zover klaar en een broodje. De wekker werd op een vroeg tijdstip gezet waarna de korte nacht kon beginnen. Helaas was de wekker hem weer voor, bij het wakker worden. Hij had een HOG shirt klaarliggen in plaats van een overhemd. Van scheef dichtdoen was daarom geen sprake. Hij liet de pyjamabroek aan onder de gewone broek. Een extra laagje warmte. Beneden werd de koffie gezet en het broodje gegeten. Na toilet bezoek was het tijd te gaan rijden.

Het was al bijna aan het licht worden. De vissers verzamelden zich bij Intratuin waar ze zich even later aansloten bij aantal mensen uit Wedde om naar Groningen te gaan. Ze vormden een aardige sliert auto’s.

Ter plekke kon elk een stek kiezen. Deze visser vond er zowaar één die hem aanstond. Wel was het een probleem dat er een laag ijs op het water van het Winschoterdiep lag. De laag moest eerst even worden stuk gemaakt. Met zijn schepnet en hengel sloeg hij de laag stuk. Naast hem zat een dorpsgenoot die zich daar ook mee inspande. Het was wel even lastig om de dobber op de open plekken te werpen. De schotsen gingen er telkens op en overheen. De buurman ving een vis. Later werd er daar nog 2x een vis aangehaakt die de man even later weer kwijtraakte door de ijsschotsen. Hij kreeg zelfs een keer last met zijn haakje die in zijn duim was geraakt. Zo vang je nog eens wat.

Het werd lichter en lichter. De zon kwam er door maar natuurlijk was het best fris. gelukkig zonder al te veel wind. Zo was het goed te doen.

Opeens had de visser ook beet. Hij zag een kleine beweging in de dobber en hij sloeg aan. Er zat een mooie vis aan. Een blei. Die moest wel worden geschept. Het schepnet was al weer stijf bevroren, waardoor het iets lastiger was te scheppen. Telkens de schotsen weer wegduwend lukte het toch. De vis ging in het leefnet. Hij bedacht een slimmigheidje door de topset even van de hengel af te halen en die te vervangen door de cupset(zonder cup). Daarmee kon hij beter het gevecht aan tegen de opdringerige ijsschotsen.

Na een tijdje was het weer raak. Nu was er een flinke brasem aangehaakt die zich niet zomaar gewonnen gaf. Met de lijn steeds strak houdend, in de ene hand en in de andere hand het schepnet was het een soort gevecht tegen de ijsschotsen en de vis. Het dier kwam boven het koude water waar hij zich, wat stijf van de kou, gewonnen gaf. Zo, dat was niet gek. Die zou heel wat gewicht in de schaal brengen .

Er kwam nog een flinke boot voorbij. Die veroorzaakte zoveel deining dat de visser snel al zijn spullen uit het water haalde.

Helemaal blij werd de visser ervan toen er gewogen ging worden. Zowaar de 1e plaats van de hele groep. Maar 3 personen die een vis hadden gevangen. De visochtend was daarmee voorbij en konden de heren opwarmen in hun auto’s.
Dit was een prachtige winterwedstrijd.( voor hem dan)